Trianonul Romanesc

Palatul Trianon de Romania

Acum exact 100 de ani, Grigore Cantacuzino, unul dintre cei mai mari mosieri ai Romaniei, incepe constructia unui palat(architect Ioan D. Berindei) cum nu s-a mai vazut pe la noi. La dorinta principesei Alice Cantacuzino, fiica lui, palatul va avea 365 de dormitoare cate unul pentru fiecare zi a anului, sapte sali de bal, multe saloane si un parc dendrologic de 150 de hectare, cu arbusti de esenta rara, apeducte, terenuri de vanatoare, golf si echitatie iar constructia se vroia sa depaseasca in frumusete si marime vestitul, pe-atunci, Trianon, de la Versailles. Grigore Cantacuzino , fost prim ministru de doua ori pe vremea lui Carol I, a investit multi bani in constructii fabuloase: Palatul Cantacuzino din Bucuresti, azi Muzeul George Enescu, de pe Calea Victoriei, Castelul Cantacuzino (Zamora) de la Busteni si Micul Trianon , pe care nu a apucat sa il vada terminat, murind in 1913 de pneumonie.

primul

Palatul parasit inainte sa se fi locuit in el

Dupa moartea lui Cantacuzino, mostenitorii acestuia nu au mai avut bani sa finalizeze grandioasa lucrare si incet incet lucrarea incepe sa cada in paragina. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, impresionati de frumusetea si rafinamentul palatului, nemtii incep sa faca de garda in jurul lui. Nu trece mult timp si Micul Trianon incepe sa fie devastat, intai de Armata Rosie eliberatoare, care a luat cateva coloane ionice din piatra de Albesti, apoi de taranii din zona. Din cauza furturilor de piatra, structura de rezistenta a cladirii a fost slabita. in 1977 s-au daramat cosurile.

Micul Trianon sau Pajiste Comunala

Azi, Micul Trianon isi asteapta cuminte moartea, batjocorit, manjit pe coloane cu tot felul de inscrisuri, ars de soare si biciuit de ploi. Din cand in cand, aceasta cladire monumentala serveste ca decor la turnarea unor videoclipuri. Pe zidurile ranite ale palatului au crescut buruienile si copacii. ingerii care incadreaza vestitul blazon al Cantacuzinilor parca urla de disperare. Parcul romantic s-a tranformat in pajiste comunala. Vacile si caprele Florestiului pasc iarba nobila de langa rododendroni, lastare de Tisa, eucalipt si liliac african.

Vezi fotografii:

IMG_1433

IMG_1423

IMG_1422

003

IMG_1431

9740295